top of page

A. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyet Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir millî bayramdır. 29 Ekimlerde stadyumlarda ÅŸenlikler yapılır, akÅŸam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının önemi hakkında Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in Onuncu Yıl Kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiÄŸi 10. Yıl Nutkunda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiÅŸtir.

29 Ekim günü Atatürk, milletvekilleri ile görüÅŸtükten sonra taslağı hazırlanan “Cumhuriyet” önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne vermiÅŸtir. Meclis önergeyi kabul etmiÅŸtir ve böylece Türkiye Devletinin yeni yönetimi biçimi Cumhuriyet, yeni ismi “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” olarak belirlenmiÅŸtir. Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyetinin ilk cumhurbaÅŸkanı olmuÅŸtur. Halk da Cumhuriyetin ilanını sevinç ve coÅŸku ile karşılamıştır.

Cumhuriyette Atatürk’ün de söylediÄŸi gibi, egemenlik kayıtsız ÅŸartsız ulusundur. Ulus, kendini yönetme yetkisini, kendilerine temsil eden milletvekilleri aracılığı ile kullanır. Cumhuriyet yönetiminde, yurttaşın seçme ve seçilme hakkı vardır. Seçilen temsilciler, yasaları tasarlar ve yöneticileri ulus adına denetler. Ulus, seçimle yöneticileri seçebilir.

B. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaÅŸkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armaÄŸan edilmiÅŸtir.

Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya baÅŸlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleÅŸtirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiÄŸi ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliÄŸinden birleÅŸmesiyle oluÅŸtu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.

C. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiÅŸ fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduÄŸunu görmüÅŸtü. Bu nedenle de “gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaÅŸ sınırı dışında fikri olarak gençliÄŸi yani, fikirde yeniliÄŸi ifade etmiÅŸtir. O’nun ÅŸu sözü çok anlamlıdır:“Genç fikirli demek, doÄŸruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.

D. 30 Ağustos Zafer Bayramı

Zafer Bayramı, 30 AÄŸustos 1922'de Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in baÅŸkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 AÄŸustos günü kutlanan ulusal bayramıdır.

Atatürk'ün baÅŸkomutanlığında yapıldığı için BaÅŸkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un baÅŸarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları Ä°zmir'e kadar takip edilmiÅŸ; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan iÅŸgalinden kurtulmuÅŸtur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleÅŸse de, 30 AÄŸustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon'da BaÅŸkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 AÄŸustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır

  • White Instagram Icon

© Copyright 2023 by Elementary school. Proudly created with Wix.com

Contact Us

Tel: 123-456-7890

Email: info@mysite.com

Address

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

bottom of page